חמישה דברים שלא ידעת על שתלים דנטליים

תמונה של אהוד פלג

אהוד פלג

עורך ראשי באתר maasim.co.il

ראשית כל, שתלים דנטליים הם למעשה המצאה עתיקה הרבה יותר ממה שרוב האנשים יודעים. שימוש בשתלים דנטליים החל עוד במאות המוקדמות. ממצאים ארכיאולוגיים כדוגמת מומיות שנשתמרו מעידים שכבר בתקופה העתיקה ניסו בני אדם להחליף שיניים חסרות באמצעות שאריות של צדפים, שנהב, נחושת, ברזל ואפילו עצמות של בעלי חיים. כמובן שהדבר אינו בר השוואה לתקופתינו, בה השתלים המודרניים  עשויים טיטניום, והינם בטוחים ויעילים הרבה יותר. הטיטניום הוא חומר בעל תכונה מיוחדת, שכן הוא בעל קישור טוב לתאי העצם, ובשל כך מתמזג עם עצם הלסת בתהליך ביולוגי מרתק שנקרא אוסאואינטגרציה. גוף האדם מקבל את השתל כחלק טבעי ממנו, מה שמעניק לשתל את היציבות והחוזק המדהימים שלו.

בנוסף לכך, השתלים הדנטליים הם למעשה הפתרון היחיד בעולם רפואת השיניים לו משמעות כפולה. הוא מהווה כמובן החלפה לשן חסרה, ובנוסף מונע את הדלדלות עצם הלסת. במקום שאבדה לנו שן, עצם הלסת שתמכה בה מתחילה להתכלות בתהליך הדרגתי, עובדה הפוגעת במבנה הלסת הכללי, ועשויה לשנות את מראה הפנים באופן שלילי. השתל המחליף את השן הטבעית, מספק את הגירוי לעצם כמו שורש השן הטבעית, ובכך שומר על צפיפות העצם ומבנה הפנים הטבעי שלנו.  זהו אחד היתרונות המשמעותיים ביותר של שתלים על פני גשרים או תותבות, שאינם מגרים את עצם הלסת, ואינם מונעים את איבוד העצם. בכל פעם שאנו אוכלים, ומפעילים לחץ כתוצאה מפעולת הלעיסה על השתל, אנו מעודדים את גירוי העצם, ולמעשה מחזקים על ידי כך את עצם הלסת סביב השתל, באותו אופן בו פעילות גופנית אל מול התנגדות, מעוררת את העצמות לבניית עצם, ולחיזוק עצמות הגוף. 

רבים מהמטופלים חוששים מאוד מהליך השתלת שיניים, ומופתעים לגלות שהשתלת שיניים הינה תהליך הרבה פחות כואב ממה שחשבו ודמיינו לעצמם. אמנם על פניו הרעיון שבהחדרת מתכת לעצם הלסת נשמע מרתיע, אך בפועל רוב המטופלים מעידים על אי נוחות סבירה במהלך ההליך ובהתאוששות ממנו. יותר מכך, רבים ממושתלי השיניים מדווחים כי טיפולי השיניים שנאלצו לבצע לפני השתלת השיניים, היו כואבים ולא נעימים הרבה יותר מהחלפת השיניים הקבועות בשתלים, וההתאוששות מההשתלה. כל זאת בזכות טכניקות מתקדמות להרדמה מקומית שמשתמשים בהם רופאי השיניים המשקמים, והשיטות המודרניות המשוכללות להשתלת שיניים. 

דבר נוסף שחשוב לדעת לגבי שתלים דנטליים, הוא אורח החיים המרשים שלהם. עם טיפול ואחזקה נכונה, שתלים יכולים להחזיק מעמד למשך עשרות שנים, ואפילו לכל החיים. עובדה זו הופכת אותם להשקעה רפואית כדאית לטווח הארוך, למרות העלות הראשונית הגבוהה יותר בהשוואה לפתרונות אחרים. המפתח לאריכות ימים של השתלים טמון בשמירה על היגיינת פה קפדנית, כפי שימליץ רופא השיניים, הכוללת בדרך כלל צחצוח פעמיים ואף שלוש ביום, שימוש בחוט דנטלי לניקוי בין השתלים בטכניקה שונה במעט מניקוי סביב שיניים טבעיות (אותה יסביר כמובן הרופא המטפל),  שימוש במי פה וביקורים סדירים אצל שיננית ורופא השיניים. 

ולבסוף, מפתיע לגלות כי השתלים הדנטליים ידידותיים מאוד לשיניים הסמוכות. שיטות קודמות להחלפת שיניים, כמו גשרים, דרשו לעיתים השחזה של שיניים בריאות סמוכות כדי לתמוך בשיקום. לעומת זאת, מכיוון ששתלים מוחדרים ישירות לעצם במקום השן הטבעית החסרה, אין צורך לערב את השיניים הסמוכות בהליך ולהתאימן למבנה השתל, כך שאין צורך לפגוע בהן. עובדה זו שומרת על השיניים הטבעיות בריאות, בתצורתן המלאה והטבעית, ועם סיכון נמוך לפגיעה עתידית בהן. נוסף על כך, השתלים מסייעים לשמור על המרווחים הנכונים בין השיניים, ומונעים תזוזת שיניים סמוכות, והשפעה חיובית על כל חלל הפה והלסת.

תמונה של אהוד פלג

אהוד פלג

עורך ראשי באתר maasim.co.il

עוד על הכותב >

תפריט נגישות